Gitara

Osnovni akordi

vladabg | 14 Novembar, 2009 22:23

C dur

Akord: C dur čine tri tona: C, E i G. Odsviratiova tri tona na bilo koji način i u bilo kojoj kombinaciji znači odsvirati ovajakord. U, tako da kažem, dozvoljene kombinacije spada i ponavljanje nekog odova tri tona. Kada gitara već ima šest žica zašto to ne iskoristiti? Je l' da?

Pored toga što ćemo pribeći "triku" saponavljanjem tonova iskoristićemo još jedan fazon i što je više moguće tonovaodsvirati na praznim žicama. Sviranje takozvanih "praznih" akoradaima i prednost i manu ali, verujte mi na reč, u ovom trenutku to je prednost.Takvi akordi ne samo što su lakši za učenje i uvežbavanje nego lepše i zvonkijezvuče.

C dur koji ćemo ovom prilikom da probamo svira setako što se prst broj jedan (kažiprst) leve ruke stavi na prvi prag druge žice,drugi prst (srednji) se stavi na drugi prag četvrte žice a treći prst (domali)na treći prag pete. U ovom akordu učestvuju još i prazna i treća žice. Sad davidimo koja žica daje koji ton (ovo možete da pogledate i na stranici"Tabela nota na gitari"). Peta žica na trećem pragu daje ton C,četvrta na drugom ton E, treća na prazno ton G, druga žica na prvom pragu dajeton C i prva žica prazno daje E. Da vidimo kako ti izgleda predstavljenocrtežom na vratu gitare.

 

A mol

A mol čine tonovi A, C i E. A mol koji je ovdepredstavljen takođe je, takozvani, otvoreni akordjer se u njemu koriste i prazne žice. Da bi se ovaj hvat izveo potrebno je prviprst staviti na prvi prag druge žice, drugi na drugi prag četvrte žice i treći prstna drugi prag treće. Pored ovih žica sviraju se još prazna peta i prva. Davidimo sad koji ton daje koja žica. Peta žica daje ton A, četvrta daje ton E,treća ton A, druga C i prva žica daje ton E. Šesta žica se u ovom, kao i uprošlom akordu, ne koristi. 

Ovaj akord ima jednu nezgodaciju koja se javlja umnogim akordima i za koju verujem da će vam praviti izvesne probleme. Malo jefrka "zgužvati" dva prsta u želji da se na istom pragu pritisnu dvesusedne žice. S vremenom ćete se već navići da pravilno izvedete ovaj hvat kakotreba a do tada možete da se poslužite jednim trikom. Obzirom da je sve jednogde ćete u okviru polja pritisnuti žicu, srednji prst pomerite ka prvom polju(ali i dalje u okviru drugog polja) a domali prst ka trećem. Tako ima višemesta pa je prstima komotnije. 

 

G dur

 

C dur, A mol i G dur koji su ovde prikazani sustvarno osnovni akordi bilo koji instrument da je u pitanju. Svojim značajem suse toliko nametnuli da bi bilo greška ne objasniti prvo njih.

Brzina menjanja akorada u ovom trenutku nijevažna, to će i onako doći s' vremenom. Ono što je stvarno bitno,jeste da hvat držite pravilno i da vam ni jedan ton ne šušti. 

Ako neka žica ipak šušti postoje dva razloga zbogkojih se to dešava: prstom niste dovoljno jako pritisnuli žicu pa ona nevibrira kako treba ili prstom dodirujete neku od susednih žica pa jeprigušujete. Dok ovo radite trebalo bi da imate jednu pojedinost na umu, žicavibrira od praga koji je pritisnut pa do donje kobilice. Onaj deo od praga nakom je pritisnuta pa do gornje kobilice "ne svira" pa s njim možeteda radite šta vam je volja a bilo bi najbolje da ga iskoristite za pravljenjemesta prstu koji je veći od razmaka između dve žice. Konkretno: ako vam se nečuje dobro četvrta žica dok svirate G dur i to zato što je dodirujete drugimprstom, prst pomerite ka šestoj žici. Ako i dokačite šestu žicu ništa strašnojer taj deo žice ne treperi a ne treperi jer je pritisnuta trećim prstom natrećem pragu. Ovo koristite kad god imate problem. 

 

Komentari

Re: Osnovni akordi

fireman | 15/11/2009, 12:39

taman hocu da pocnem da ucim da sviram gitaru ovaj blog ce mi mnogo pomoci

Osnova osnove

Goran | 24/11/2009, 18:04

Sa ova tri akorda se mogu odsvirati brdo pesama i svakako se ta tri trebaju prvo nauciti... Kad se tu doda i "zloglasni" Fdur akord onda mozes skoro izvrteti sve domace pop/rock pesme :D
odlican blog i post!!

Re: Osnovni akordi

marra | 15/12/2009, 15:19

Posto sam pocetnik u sviranju gitare,treba mi pomoc.Mozda ce vam zvucati glupo al imam staru akusticnu gitaru koja ima tri metalne i tri plasticne zice,medjutim na njoj su zice postavljene obrnuto nego na slikama gore,od najdeblje do najtanje.Inace desnjak sam pa me zanima da li to tako treba da bude....

Re: Osnovni akordi

vladabg | 18/12/2009, 12:11

Postoji razlika izmedju akusticne i kalsicne gitare. Za akusticnu gitaru koristis metalne zice, a za klasicnu plasticne (mogu i metalne da se stave, ali nije preporucljivo, jer se krivi vrat). U tvom slucaju tako namestene zice su za levake. Najbolje bi bilo da kupis nove zice, pa da ponovo sve namestis, jer ako bi skidala i ponovo namestala iste zice ne bi dobila dobar zvuk, pogotovu sto su ti tri meatlne i tri plasticne! :)

mekenzi

mikula | 10/10/2010, 16:21

moze li neko da postavi nazive pesama koje mogu da se sviraju sa ovim akordima????

Vladimir

Vladimir | 14/12/2010, 20:29

Stvarno lep blog, svaka cast...

Lepo je sto se neko trudi ulaze vreme u ovako nesto.

Daj da probam

Daj | 18/12/2010, 12:40

Ako naučim castim sve

Re: Osnovni akordi

Blentostamin | 10/01/2011, 22:56

Težak je ovaj prvi akord.

tizu ;]

tizu | 29/01/2011, 12:33

cao svima ;]
ja sam Admir iz Novog Pazara i takodje sam jedan od mnogih pocetnika upravo cekam ortaka da mi odrzi casove aqsticne gitare.
i vise nego sto sam ocekivao mi je ova stranica pomogla u ucenju akorda zelim se zahvaliti celoj ekipi koja je u toku na ovoj stranici... cao cao

zdeavo svima

Androja | 10/02/2011, 22:31

da li svi svi svirate akusticnu gitaru

Osnovni Akordi

GTR | 02/04/2011, 20:11

Oj,ljudi!!!
Sve je ovo vrlo vrlo lako!
Tek ce kasnije tesko da bude!!!
Iskomplicirano.

Re: Osnovni akordi

Marina | 15/04/2011, 20:29

Pocetnica sam, imam 13 godina i vrlo mi je tesko da pravilno postavim prste, tj nemogu da ih, ovaj, rasirim dovoljno... Sta treba da radim ? :/

Re: Osnovni akordi

Nikola | 19/05/2011, 12:40

Pocetnik, mada, POKUSAVAO SAM RANIJE PA NA TRENINGU POLOMIO PALAC VEROVALI ILI NE :)
aKORDI I NISU NEKA NAUKA, POTREBNO JE VEZBATI ALI IMA JEDNA STVAR KOJA ME I DALJE BUNI, r i t a m!!!! pOMAGAJDE SA NEKIM OBJASNJNJEM hvala

..

nana232 | 21/08/2011, 16:40

kako da namestim prste za prvi akord?nemoguce je

klasicna gitara

marina | 17/09/2011, 14:18

moje ime je marina,imam 13 godina i ucim da sviram klasicnu gitaru.ovi akordi i nisu nesto posebno.u pitanju je samo tehnika koja se vremenom nauci.meni najtezi akord bijo je A7.Neznam zasto,ipak vremenom sam ga naucila.

Šoga

Dragan | 13/10/2011, 01:12

Svaka čast,nadam se da ću uspeti da naučim makar osnovne stvari . Sve čestitke .

gitara :D

adis gondzo | 04/11/2011, 16:09

ja zelim nauciti gitaru :D

adis voli

adis gondzo | 04/11/2011, 16:12

ja volim gitaru pogotov da sviram akusticnu gitaru a pogotov volim svirahje na nekim koncertima

zasto,zasto

aleksa | 01/12/2011, 14:55

zasto,zasto su obrnuti akordi na svakoj slici
zasto,zasto????????????????????

:D

Sead | 29/01/2012, 18:49

Brate ne mozes sa interneta sve da shvatis , za nesto je potreban ucitelj.

Re: Osnovni akordi

Prepricane lektire sa analizom | 30/04/2012, 22:27

moye se i sa interneta

la gitara

manu | 14/08/2012, 02:06

ko stvarno voli da svira gitaru naucice je cak i za mesec dana =) ja sviram klavijaturu profi sam na njoj, ali odlucio sam se da pocnem i akusticnu gitaru da sviram jer mi se svidja njen zvuk, ja sam samo za mesec dana naucio da je sviram. Potrobno je samo volja,
netreba nikada udustajati zbog jednog akorda sto nemozes da ga uhvatis kako treba, potrebna je samo vezba i docice samo na mesto. A ko nezna da prati ritam pustite muziku na telefonu ili na komp i pratite muziku.

Postavljanje prtisiju.

DAXYCH | 13/02/2013, 20:21

Trebate kao prvo da naucite C-dur lestvicu. Da bi mogli da svirate gitaru: C,D,E,F,G,A,H(B),C. Prste treba ostro postavljati na zice, ako moze pod sto pravilnijim uglom. To se radi da bi zvuk bio cist i da se prsti ne naslanjaju na druge zice... Gitara treba biti nastimana da bi svaki akord bio precizan i zvucan :)

Re: Osnovni akordi

Darks | 17/07/2013, 21:53

ovi akordi nisu tao teski,mene uci brat , i nije tako teskoo

gitara

MECA :D | 25/02/2014, 11:40

hocu da naucim da sviram klasicnu gitaru za muzicku mi je kasno :) :) ....koju bi mi gitaru preporucili (za pocetnike).....htela bi da sviram za svoju dusu imam11 god.

Re: Osnovni akordi

Nenad | 24/01/2015, 18:18

Da li moze neko da mi objasni(ako zna) sta predstavljaju ovi tonovi
C, D, E, F, G, A, H, C ?

pesma

nikola | 24/08/2015, 11:31

Pesma sa ova tri akorda je bajaga tisina

New search engine.

JamesDug | 14/08/2020, 20:04

New search engine. - 1000 000$
Investors only need pay out spread between ask/bid worth. People make good money when they quit, once the bull run was on-line peak. The numbers of goals associated with investing in stocks.
New search engine. - 1000 000
Some men and women flatly an individual they hate rich ladies. Even with such attitude, many will readily swap places with rich people if they'd the slightest opportunity to do so. There is hardly anyone I know who carry out without dough. I hardly know of any decision we take or anything we do in our life which is not somehow affected by money. Money influences methods . vital issues with our worlds. These include where we choose to work, where we pick to live, need to wear, whatever we eat, our leisure engagements and perhaps the size men and women families. We all need money to live and to relish life for the fullest. Therefore, as useful and healthy members of this human family, we must all strive as best we can to utilizing and to grow it. Here is 5 sure ways left about this method.

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb