Gitara

C dur skala

vladabg | 07 Novembar, 2009 01:08

Skala je red tonovaporedjanih po nekoj logici, najprostija je C-dur skala. Zasto? Zato stosadrzi SAMO osnovne tonove u skali, bez povisilica i snizilica... Inacesvaka skala se sastoji od SEDAM tonova i osmog koji je oktava prvog

Ono što karakteriše dursku skalu i što ječini različitom od neke druge jeste specifičan raspored stepeni izmeđutonova. U durskoj skaliraspored tonova je sledeci: ceo stepen - ceo stepen - polu stepen - ceo stepen - ceostepen - ceo stepen - polu stepen.

 

Sad kad smo došli dorasporeda stepeni između stupnjeva ovoj skali treba da dodamo tonalitet. Akokažemo da je tonalitet ove skale C onda to znači da je prvi ton u ovojskali ton C. 

 

Sa ova dvapodatka skala je potpuno definisana. Sada treba da dodjemo do ostalih tonova koji čine C dur skalu, ili ako hoćete drugačije, daodredimo drugi, treći, četvrti i sve ostale njene tonove. Evo kako senajprostije i najbukvalnije to radi. Poređate sve tonove od tona C (koji jetonalitet) pa na više i primenjujući raspored stepena tražite tonove. 

 

Posle ove razradevidimo da C dur skalu čine tonovi: C, D, E, F, G, A, H i C, što znači da jeskala do detalja definisana. Na ovaj način možete da dobijete skup tonova kojičini bilo koju skalu u bilo kom tonalitetu. 

Samo zakratko da se vratimo na tonove za koje se ispostavilo da pripadaju C dur skali.Rekli smo da su to: C, D, E, F, G, A, H i C. Sigurno primećujete da nema nijednogtona sa povisilicom ili snizilicom i da su to sve, takozvani, celi tonovi. Ebaš zbog toga je C dur skala najspominjanija skala u muzičkoj teoriji i uopšte.

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb