Gitara

Osnovni akordi - II

vladabg | 16 Novembar, 2009 23:34

D dur

D dur je akord kojeg čine I, III i V ton Ddur skale, što znači D, F# i A. Ovaj akord će vam uvek zvučati visoko jer mu jeosnovni ton najdalje od najnižeg tona na gitari. Prvo D nalazi se tek na petompragu pete žice ili na praznoj četvrtoj. Hvat koji ovde objašnjavam koristi kaobas (osnovni ton) praznu četvrtu žicu. Tu si još tri tona: drugi prag trećežice, treći prag druge i drugi prve žice. Raspored prstiju je prikazan naslici.

  

 

A dur

A dur. Čine ga prvi, treći i peti stupanj A durskale a to su A, C# i E. Svira se prvih pet žica a sa prva tri prsta sepritisnu žice H2, G3 i D4, sve na drugom pragu. Malo će da vam bude tesno dokse ne naviknete.

 

E dur

E dur. I, III i V ton E dur skale, znači: E, G# i H.

 

E mol

Primetili ste sigurno da su u svim akordima kojisu do sad objašnjeni korišćeni prsti po svojim brojevima. Uvek se prvo koristioprvi prst (kažiprst), pa drugi (srednji prst) i tako redom. U ovom akorduvidećete da prvi prst uopšte nije upotrebljen. Zašto kada je moguće isto ovoizvesti i sa prstima 1 i 2, a ne prstima 2 i 3? Iz više razloga. Prvo: i poredtoga što se retko sviraju akordi E dur i E mol odmah jedan posle drugog i to sedešava a posle E dura lakše je samo skloniti prvi prst nego premeštati sveprste. Drugo: na ovaj način je ruka u boljem položaju za hvatanje sledećegakorda ma koji on bio. Ovo kaže iskustvo i to ćete i sami primetiti kad počneteda aktivno koristite ovaj akord. Dakle, tonovi koji čine ovaj akord su: E, G i H.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb