Gitara

Štimovanje gitare - II deo

vladabg | 31 Oktobar, 2009 14:28

Primetite da je ton koji daje žica E6 pritisnutana petom pragu isti onaj ton koji daje žica A5 kada se odsvira prazna. A5 napetom pragu isto je što i D4 prazna. D4 na petom pragu jednako je praznoj G3žici. G3 i H2 nemaju razliku od pet već od četiri praga i to je jediniizuzetak. H2 i e1 opet su sa razlikom od pet pragova.

Kad ovo znate prostom logikom možete zaključitida ako imate jednu naštimovanu žici, da bi ste naštimovali sledeću, nemorate nanekom drugom instrumentu tražiti uzorak nekog tona već ga možete dobiti sanaštimovane žice. Ako, recimo, imate naštimovanu treću žicu pritisnite je načetvrtom pragu i štimujte drugu dok na prazno nedobijete isti ton. Popredhodnoj logici idite redom od žice do žice i naštimovaćete ih sve.

Jedan od dobrih fazona je iskoristiti telefon kaoštimer. Podignite slušalicu. Signal koji čujete: "tu-tuuu, tu-tuuu"je ton A. Po njemu naštimujte petu pa redom i ostale žice. Ovo znam da jeslučaj sa jugoslovenskom ptt mrežom. 

Od koristi može biti i snimak neke pesme za kojuznate u kom je tonalitetu. Svi živi znaju da Hendriksov Hej Džo ide iz E, aSultani svinga od Strejtsa iz D mola itd. Ako oko vas nema nijednog instrumeta,ni štimera, ni ovog sajta, ni telefona, ničega, onda mora da ste na pustomostrvu?! Šalim se, u tom slučaju poverujte gitari, doštimujte je koliko joj jeminimalno potrebno, trebalo bi da niste daleko od pravog štima.

Za napredne evo još jednog trika. On važi samo zaparove žica između kojih je razlika pet pragova. Odsvirajte flažolet na sedmompragu donje žice (na primer D4) i flažolet na petom pragu gornje (A5). Kada seodsviraju zajedno trebalo bi da daju isti ton. Ako su žice raštimovane razlikau frekvencijama se jasno čuje dodatnim treperenjem koje se usporava što je štimkorektniji. Sa ovim ipak treba biti malo obazriviji jer ovaj metod hoće malo davas prevari ako nemate izvežbano uvo. Distorzija ili drajv dodatno pojačavajučujnost razlike u frekvencijama. 

Za kraj evo još nekoliko štimova koji se do dušeređe koriste:

Štimovi za gitare sa šest žica.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

žica

E

H

G

D

A

E

 

E

H

G#

E

H

E

 

E

H

G

D

A

D

 

Eb

Hb

Gb

Db

Ab

Eb

 

D

A

F#

D

A

D

 

F

C

G

D

A

E

 

Štimovi za gitare sa sedam žica.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

žica

E

H

G

D

A

E

H

 

E

H

G

D

A

E

A

 

D

A

F

C

G

D

A

 

 

 

 

 

 

Komentari

Re: Štimovanje gitare - II deo

brankoepo5008 | 03/11/2009, 13:54

Matori super objasnjavas, svaka cast

Re: Štimovanje gitare - II deo

slobba | 03/11/2009, 14:12

Kolega koliko dugo sviras gitaru?

Re: Štimovanje gitare - II deo

vladabg | 03/11/2009, 14:15

Sviram 4 godine... :)

Re: Štimovanje gitare - II deo

baja89 | 11/11/2009, 10:15

Kad ce svirka? Da vidimo da li bolje svirs ili samo znas teoriju :)

ruski štim

Zoranović | 24/05/2010, 14:27

Na kojim pragovima se štimuju žice za ruski štim?

Re:

Clovis Araujo de lima | 03/05/2011, 18:30

This is very nice one and gives in depth information. I think it will be helpful. Thank you very much for that extraordinarily first class editorial! keep up the good work

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb