Gitara

Desna ruka - sviranje trzalicom

vladabg | 27 Oktobar, 2009 20:46

Da li postoji jedno 100.000 vrsta terzalica? Šta mislite. :) Ma ludilo koliko ih ima.Ako zanemarimo da postoje identični modeli različitih proizvođača ipak postojirazlog zašto ih ima toliko. U zavisnosti od oblika, materijala, tvrdoće idebljine zavisi kakav ton će se dobiti. Razlika je naravno mala ali nijenebitna. Najmanje razlike u tonu daje oblik trzalice koji je višeprilagođavanje veličini ruke i želji muzičara a najviše razlike pravimaterijal.

Mekane i malo veće trzalice najčešće koriste onikoji sviraju akordaciju na akustičnim gitarama. Tvrde trzalice se najvišekoriste za brzu svirku a debele i male cepaju džezeri. Toliko o vrstama, kakoih držati najbolje je da vas opet uputim na slike ali evo u najkraćem. Trzalicase drži između palca i kažiprsta svojim najoštrijim vrhom okrenuta premažicama.

 

Žice se trzaju tako što se rukom "izzgloba" radi gore-dole. Sasvim retko u potezu učestvuje deo ruke od zglobado lakta i to više radi teatralnosti ili u trenucima kada se gitarista, tako dakažem, "izgubi". Da li okinuti odozgore ili odozdole takođe nije svejedno. 

 

Desna ruka - sviranje prstima

vladabg | 27 Oktobar, 2009 20:29

Da li svirati prstima ili trzalicom? Ovu dilemurešava vrsta gitare i muzički žanr koji se svira. Ako imate klasičnu gitaru saplastičnim žicama rade prsti, ako imate električnu gitaru sa metalnim žicamaonda se koristi trzalica a ako imate akustičnu gitaru sa metalnim žicama ondanajčešće odlučuje vrsta muzike koja se svira.

Gitara je svojevremeno, kada je napravljena,zamišljena kao instrument na kome će se svirati akordi, zato je dugo i bila deoritam sekcije uz bubnjeve i bas. Vremenom, na gitari je počela da se svira imelodija a sviranje prstima je nastalo onda kada su muzičari poželeli da u istovreme izvedu barem dve od sledeće tri stvari: melodiju, harmoniju i bas. Kakotehnika sviranja prstima praktično predstavlja sviranje sa četiri trzalice uisto vreme postalo je sasvim moguće basirati i razlagati ostale tonove akordaili svirati melodiju istovremeno ako ne čak i svirati sve tri stvari od jednom.

Četiri od pet prsta, koji se koriste, dobili susvoja imena, tačnije skraćenice, od toga kako ih zovu u Španiji. Palacse na španskom kaže pulgar pa je zato dobio ime P. Kažiprst ima skraćenicu I od španskog indice, srednji prst M od medio i domali A od anular. Maliprst se ne koristi.

        

 

 

srpski

španski

engleski

P

palac

pulgar

trumb

I

kažiprst

indice

first finger (index)

M

srednji prst

medio

second finger (middle)

A

domali

anular

third finger (ring)

 
Suština sviranja prstima jeste da se palcemsviraju basovi na četvrtoj, petoj i šestoj žici a da se sa prstima I, Mi A trzaju prve tri žice i tako izvodi melodija. Žica se palcem trzaodozgore a ostalim prstima odozdole. Kako prste i ruku treba držati najbolje dapogledate slike, one će to sigurno bolje objasniti od mene. U svakom slučajunema neke posebne filozofije, stavite ruku i prste u prirodan položaj i to jeto.
 
 
 
Sviranje prstima podrazumeva trzanje žica noktima, tako se dobije najbolji ton. Trzanje noktima jepodnošljivo sve dok su u pitanju plastične žice, kada se svira po metalnimnokti se lako oštete. U takvim situacijama često se pribegava odtrzavanjuvrhovima prstiju ili specijalnim naprstcima koji se navukuna prst i koji su tako napravljeni da je sa njima veoma lako svirati a prst nedolazi u kontakt za žicom.
 
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb