Gitara

Desna ruka - sviranje prstima

vladabg | 27 Oktobar, 2009 20:29

Da li svirati prstima ili trzalicom? Ovu dilemurešava vrsta gitare i muzički žanr koji se svira. Ako imate klasičnu gitaru saplastičnim žicama rade prsti, ako imate električnu gitaru sa metalnim žicamaonda se koristi trzalica a ako imate akustičnu gitaru sa metalnim žicama ondanajčešće odlučuje vrsta muzike koja se svira.

Gitara je svojevremeno, kada je napravljena,zamišljena kao instrument na kome će se svirati akordi, zato je dugo i bila deoritam sekcije uz bubnjeve i bas. Vremenom, na gitari je počela da se svira imelodija a sviranje prstima je nastalo onda kada su muzičari poželeli da u istovreme izvedu barem dve od sledeće tri stvari: melodiju, harmoniju i bas. Kakotehnika sviranja prstima praktično predstavlja sviranje sa četiri trzalice uisto vreme postalo je sasvim moguće basirati i razlagati ostale tonove akordaili svirati melodiju istovremeno ako ne čak i svirati sve tri stvari od jednom.

Četiri od pet prsta, koji se koriste, dobili susvoja imena, tačnije skraćenice, od toga kako ih zovu u Španiji. Palacse na španskom kaže pulgar pa je zato dobio ime P. Kažiprst ima skraćenicu I od španskog indice, srednji prst M od medio i domali A od anular. Maliprst se ne koristi.

        

 

 

srpski

španski

engleski

P

palac

pulgar

trumb

I

kažiprst

indice

first finger (index)

M

srednji prst

medio

second finger (middle)

A

domali

anular

third finger (ring)

 
Suština sviranja prstima jeste da se palcemsviraju basovi na četvrtoj, petoj i šestoj žici a da se sa prstima I, Mi A trzaju prve tri žice i tako izvodi melodija. Žica se palcem trzaodozgore a ostalim prstima odozdole. Kako prste i ruku treba držati najbolje dapogledate slike, one će to sigurno bolje objasniti od mene. U svakom slučajunema neke posebne filozofije, stavite ruku i prste u prirodan položaj i to jeto.
 
 
 
Sviranje prstima podrazumeva trzanje žica noktima, tako se dobije najbolji ton. Trzanje noktima jepodnošljivo sve dok su u pitanju plastične žice, kada se svira po metalnimnokti se lako oštete. U takvim situacijama često se pribegava odtrzavanjuvrhovima prstiju ili specijalnim naprstcima koji se navukuna prst i koji su tako napravljeni da je sa njima veoma lako svirati a prst nedolazi u kontakt za žicom.
 

Komentari

Re: Desna ruka - sviranje prstima

aleksandar | 06/11/2009, 09:18

Уз твоју помоћ могу да научим да свирам гитару!!:)

Re: Desna ruka - sviranje prstima

cile | 10/11/2009, 13:45

desnom rukom hmm ko David Knopfler... najbolji lik koji je svirao bez trzalice...

Re: Desna ruka - sviranje prstima

vladabg | 10/11/2009, 13:47

David Knopfler je posle 6 meseci sviranja gitare izgradio svoj stil sviranja prstima, zbog kojeg je vrlo poznat! :)

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb