Gitara

Leva ruka

vladabg | 24 Oktobar, 2009 14:06

Pored toga kako se drži gitara evo da objasnimkako se i šta radi sa levom i desnom rukom. Leva ruka je manje-više ista za svea kod desne je samo razlika u tome da li se svira trzalicom ili prstima.

Naučiti i navići se na pravilan položaj i figuruleve ruke veoma je važno u sviranju gitare. Ako se ovo "pravilo" nenauči na vreme, kao što to nejčešće biva jer se na to malo obraća pažnja, desise da baš to posle bude jaka kočnice u daljem napredovanju. Zato vampreporučujem da na ovo jako obratite pažnju, ono što sad (na početku) naučiteteško da ćete ikad odbaciti i prihvatiti nešto drugo.

Naravno, kao i u masi drugih situacija, mislim dai ovde slika ume bolje da objasni ono što bi rečima bilo gotovo nemoguće iliveoma teško opisati.

                       

Pored slika reči dobijaju mnogo više smisla. Levaruka se, dok se svira gitara ili neki sličann instrument, drži tako kao da uruci imate jabuku. Palac stoji sa zadnje strane vrata i to tako da ne prelazinjegovu gornju ivicu. Drži se skoro na sredini vrata, jedva nešto malo iznad,sem u izuzetnim situacijama kada se i on koristi za pritiskanje žica, tačnijeonda kada se njime basira po šestoj žici. Palac još služi kao odupirač ostalimprstima da bi se lakše pritisnule žice. Ostali prsti stoje sa strane vrata na kojojsu žice. Prstima se skoro po pravili žice pritiskaju uspravno i ovde suodstupanja od pravila veoma retka. Svaki od četri prsta nalazi se iznad jednogpraga na gitari i zadužen je za njega (ovo je veoma povezano sa pozicijama ali o tome nešto kasnije). Nasuprot srednjegprsta, sa druge strane vrata, treba da stoji palac.

Što se tiče prstiju leve ruke svaki ima svoje ime,tačnije, svoj broj. Po nekad je zbog akorda i pozicijaizuzetno važno šta će kojim prstom bitiodsvirano, otud i ideja da i oni budu obeleženi. Kažiprst nosi broj jedan,srednji prst je broj dva, domali broj tri a mali prst je broj četiri. Ni palacanije ostao bez oznake samo što njegova nije brojčana. Pošto se on izuzetnoretko koristi u sviranju dobio je simboličnu oznaku +. 

                             

Odstupanja od pravila koja su malopre pobrojanashvatite kao lični stil sem ako odstupanja stvarno nisu velika. To koliko ovodobro i pravilno radite najbolji kriterijum će vam biti da li vas se sviđa kakovam ruka izgleda dok svirate. Ako vam ruka ne izgleda "lepo" doksvirate znajte da nešto nije u redu. U ovome vam još može pomoći gledanje u rukedrugim gitaristima (na TV-u) i njihovo imitiranje.

Dodao bih još samo to da je važno da vam je doksvirate udobno, da vas ništa ne boli i da vam ruka ne zauzima neki neprirodan ineprijatan položaj. 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb