Gitara

Štimovanje gitare

vladabg | 31 Oktobar, 2009 13:14

Štimovanje je radnja koju ćete na gitari najčešćeraditi zato bi bilo zgodno da to naučite da radite što bolje i što pre (i zašto kraće vreme, publika ume biti strašno nestrpljiva). Pored toga što jegitaru moguće naštimovati loše moguće je naštimovati raznim štimovima. Ovde jeobrađen standardni, takozvani, italijanski štimza gitare sa šest žica.

Na gitari se zapravo ne štimuje gitara nego žice,to se samo tako kaže. Da bi se žica naterala da svira ton koji nama treba onase odpušta i zateže čivijom. Zatezanjem se dobija viši a odpuštanjem niži ton.Visina tona prve žice odsvirane na prazno (nepritisnuta ni na jednom pragu)podešava se dokle god nepostigne visinu tona e2.Prvom žicom se na gitari smatra najtanja žica. Druga žica na prazno treba da daje ton h1, treća ton g1, četvrta d1, peta a i šesta ton e.

 

 Kako bi ste znali kako tačno zvuče ovi tonovinajbolje da kao uzorak čujete iste ove tonove na nekom drugom instrumentu inaštimujete gitaru. Klavir je kao instrument za uzorkovanje dobar izbor jer seteško raštimava a i kad se štimuje, štimuje se kvalitetno pa se tako mogućnostgreške smanjuje. Uostalom, klavijature su najbolji izbor jer one ni ne mogu dase raštimuju. Evo slike koja će vam pomoći da lakše nađete ove tonove naklavijaturi.

 

Žice imaju i svoja imena koja su dobila odtonova koje sviraju i svojih rednih brojeva. Prva žica se zove e1.Ovo je jedina žica kojoj se ime piše malim slovom, pre svega da bi serazlikovala od šeste koja takođe daje ton E. Simbolično malim slovom jer je(naj)tanja. Druga žica se zove H2, treća G3,četvrta D4, peta A5 i šesta E6. 

 

 

Komentari

Re: Štimovanje gitare

robinjo | 06/11/2009, 10:55

Наштимуј гитару пре концерта :P

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb