Gitara

Kako držati gitaru

vladabg | 18 Oktobar, 2009 14:49

Klasična gitara - Gitaristima koji sviraju klasičnu gitaru najvišeodgovara poza sedenja. Najkaraktističnije za nju su blago raširene noge izmeđukojih dođe telo gitare i odignuta leva noga za oslanjanje na levu butinu.Specijalan stalak, komad drveta, ili nešto priručno mogu da prođu, ali nemojteoslanjati nogu na prečagu od stolice, previsoko je. Ovde ime jedna caka, vratkod klasičnih gitara sa gornje strane nije zaobljen kao kod ostalih pa se šakamora iskriviti malo više nego inače. Zbog toga je prijatnije instrument držatimalo više da ruka ne bi bolela kad se dugo svira. Gitara se drži uz telo a vratka naviše. Ima veze i to što se ova gitara svira, ovako žice dođu lepše poddesnu ruku.

 

Akustična gitara - Kako se drži akustična gitara mislim da sviznaju, pa čak i oni koji je ne sviraju. Pošto je najsprostranjenija kod nasbezbroj puta smo videli kako je neko svira. Od žurki koje ne mogu da prođu beznje pa do javnih nastupa. Naslanja se na desnu butinu, vrat joj manje-višestoji pravo, desna ruka se ne oslanja na trup (sem možda malo podlakticom) istoji malo slobodnije za česte trzaje preko svih žica i to je to.

Električna gitara - Do sada je bilo priče samo o pozama u sedećempoložaju. Poza stajanja iako se pripisuje električnoj gitari zapravo važi za svegitare koje se sviraju stojeći okačene preko vrata na kaišu. Ovde i nema nekihposebnih pravila, uglavnom se kaišem podesi da gitara stoji onako kako bistajala i da sedimo. Desna ruka se uopšte ne naslanja na telo gitaru. Položaj ivisina gitare najbolje se odrede prema desnoj ruci. U laktu bi trebala da budesavijena toliko da pravi ugao od 90º. Retko ko svira gitarustojeći mirno pa dok se krećemo, saginjemo, okrećemo i ko zna šta još, gitarazauzima razne pozicije. Nema druge nego je telom i rukama pratiti prirodnimpokretima.

 

 

Komentari

Re: Kako držati gitaru

bokikojic | 18/10/2009, 20:11

Sviram gitaru... I ... interesantan opis, ali naravno pravila su tu da se prekrse. Najvaznije je svirati...

Re: Kako držati gitaru

dr1ver | 27/10/2009, 13:20

Pa meni je najlakše držati elekričnu giraru ali mnogo mi gotivinjije akustičnu :)

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb